vrijdag 17 oktober 2008

Zal het kapitalisme zichzelf opheffen?



We moeten deze vraag durven stellen. Het kan ons weerbaar maken maar bovenal kunnen we dan voorzorgen nemen. Door bijvoorbeeld ons kapitaal tijdig en via het internet te verhuizen, te versluizen zelfs, naar een van die landen waar het kapitalisme niet meteen zal verdwijnen.

Het is overigens niet mathematisch zeker of het zal verdwijnen. Wel mathematisch zeker is bijvoorbeeld dat Jean-Pierre Rondas eerlang zal worden gedwongen tot aftreden met pensioen en dat zijn programma, het enige dat denkverhelderend werkt, voorgoed zal verdwijnen.
Il ne faut pas penser, il faut dépenser!

Kortom, als het kapitalisme zichzelf zal opheffen, zal dat in anderhalve zin in het radionieuws worden meegedeeld en in een halve kolom in de krant.

Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het waard is. Dat is een. Het is de achillespees van het kapitalisme.

Hoe meer manager (overtreffende trap van onager, op dezelfde denkverhelderende wijze uit te spreken) een bankier wordt, hoe minder hij te vertrouwen valt. Dat is twee.

Nu dus doen deze twee verschijnselen zich gelijktijdig voor.

Ad een: Geld in omloop holt zichzelf uit. In de beperking blijkt het genie maar evengoed de geldwaarde.
Gelukkig is er de laatste tijd weer zoveel geld in rook opgegaan. In Frankrijk, bij de Société générale, het werk van een man (zie foto), misschien wel een genie, zie hoger. Hij moet hier echter voor boeten omdat het zijn geld niet was.
In het café Bagdag is ook heel wat geld gepompt om dan in het vuur van de strijd in rook op te gaan. De begroting van de eigenaar van het café, de NV VS, naamloze vennootschap der verenigde staten, van Amerika uiteraard, vertoont een tekort van 700 triljoen dollar.
Ondanks de correctie van het systeem is de inflatie vrij hoog uitgevallen.

Het systeem klopt dus niet meer!

Op basis van de gegevens die overvloedig voorhanden zijn en middels de verwerking ervan in statistieken volgens rigoreuze methoden, zou het Diependaele dan ook geneigd zijn de opheffing van het kapitalisme door zichzelf, en niet door de revolutionaire krachten van het communisme, in het vooruitzicht te stellen.

Het zal echter niet overal tegelijk ineenstorten en verdwijnen. Bijvoorbeeld niet in China. Of in Cuba? Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: