donderdag 16 oktober 2008

Herstructurering van het Diependaele Instituut

Na een grondige bezinning en om de impact van de geldcrisis op de kenniseconomie vóór te zijn, heeft het Diependaele Instituut besloten en beslist het zich niet langer in te laten met methodiek en statistiek.
Dhr. Prof. Diependaele deelt dit mee met pijn in zijn statistiekershart.

Enkele medewerkers uit de afdeling statistiek herscholen of herschoolden zich in de financiële doorlichting. Op het einde van de cursus, elke dag, scherpen ze hun zintuigen in een groepsbubbelbad. Zeg maar een gewenningskuur om in hun toekomstige omgeving, voornamelijk de financiëledienstenindustrie, te kunnen meedraaien.
De andere medewerkers uit de afdeling statistiek werken nu ofwel in federale ministerkabinetten of, en het zijn er twee, ondertekenen ze de nieuwe taak en doelstellingen van het Diependaele.

Op de afdeling methodiek stappen alle medewerkers mee in het nieuwe verhaal. Alles immers heeft methode nodig.

Wat is nu de nieuwe taak van het Diependaele?

Eerst dacht het instituut zich in te schrijven in de strijd tegen de doping in de sport, toch ook een vorm van vervalsing. Maar daar hebben alle spelers al een stevige positie ingenomen en beheersen ze het hele veld.
Toen brak eindelijk de kredietcrisis door en kon de Belgische federale schijnregering eindelijk met daden en pakken centen, juist, uitpakken.
De eerste minister en voormalig minister president rent nu van Utrecht over Brussel naar Luxemburg over Brussel naar Parijs en dan naar Reykjavik om bankbranden te blussen. De redding van het vaderland ligt inmiddels in goede handen bij Mijnheer Peeters, minister president.

In dit vaarwater, of juister gezegd, in deze vaarlucht, kan het Diependaele twee kanten uit: zich ontfermen over de slachtoffers, zeg maar M. Lippens, J-P Voltron, H. Verwilst of nog Miller en consoorten. Dan zou het instituut aan stervensbegeleiding doen of nog de praktijk van de ontsterving aanleren. Maar dat is afrekenen met het verleden terwijl het Diependaele de toekomst wil berekenen.

Is er nog een toekomst? Ja, in zover we lessen trekken uit het verleden. Niet het verleden op flessen trekken, let wel. Ook die sector, folklore, toerisme, erfgoed zit niet op het Diependaele te wachten. Daarom richt het zich toekomstgericht tot het verleden en verledengericht naar de toekomst.

Het heet dan ook voortaan volledigheidshalve Diependaele Instituut voor doorlichting van het verleden en voorlichting van de toekomst.

Een eerste rapport is al in de maak en zal op deze plaats in extenso en in afleveringen verschijnen.

Geen opmerkingen: