maandag 16 april 2007

Zelfs onze schaduwen worden gemaakt in China


Bij eerste lezing kan de titel van dit stuk de wereld schokken, op een stel enkelingen na. De schaduwboksers. Sinds de boksersopstand in China in het begin van vorige eeuw weten ze waar de sterkste schaduwen in mekaar gebokst worden.

Onder theatermakers is het Chinees schimmenspel gekend. Ooit was het wereldberoemd en een veel bedreven tijdverdrijf in schaduwkabinetten. In de jaren 1980 telde België zelfs heel even een Chinees schaduwenkabinet. Het was bevoegd voor bijtende en lachwekkende zaken. Draken en prinsessen, althans hun schaduwen, zijn bij dat spel schering en inslag. De inslag zowel als de schering komen van koene kung fu krijgers.

Vissers weten dan weer dat ze best geen hengel kopen gemaakt in China. Die vallen vlug uiteen. Het kan ook dat ik onbewust een jiujitsu greep vanuit de pols heb toegepast en aldus de hengel uit elkaar heb gebokst. Kunstaas kan dan weer wel. Kunstaas werpt een schaduw van een klein visje.

Een andere schaduwkunst uit China is de tatoeage. Allerlei draken dringen de opperhuid binnen. Ook vlinders, vraagt nu een enkeling. Daar is het nog te vroeg voor.

Een meer doorgedreven Chinakenner wist te melden dat de vis- en vlindernetten tegenwoordig, zij het onbewust, vanuit pols en schouder worden geworpen volgens een greep uit het jiujitsu.

Waar alle Chinakenners of sinologen het over eens zijn is dat de buiksprekerij van Chinese makelij is. De eerste sporen van buiksprekers zijn te vinden in geschriften uit het China van de 4de eeuw voor Christus. Haast allen zijn het eens dat ook de buikschrijverij van Chinese makelij is. Onder het bewind van Mao was honger de beste saus, soms zelfs de enige en was voedsel schaars. Als iemand om eten vroeg, kreeg hij vaak te horen: eten? Schrijf het maar op je buik. Vanuit de buik viel dan meestal een geluid te horen dat in de verste verwant lijkt met dat van ontploffend buskruit. En ook buskruit komt uit China. Of vuurwerk.

En de kung fung dan? En vergeet de vlinders niet.

Even geduld, ook al een Chinese deugd. Eerst de gemalen zoetwaterbaars. Naast de haaienvinnen de meest gegeten vissoort uit China. Komt ook voor in Siberië maar dan ongemalen.

Sinds de Culturele Revolutie zijn in China intellectuelen en vlinders opgejaagde respectievelijk verdwenen soorten.

Madeliefjes groeien in China enkel op straat. Je hoeft ze dus niet te zoeken in theehuizen. Als je al een theehuis vindt waar je binnen mag.

Is er nog iets dat niet in China wordt gemaakt? U mag het steeds melden op www.nomadeinchina.org

Uw nomade
(ingezonden mededeling)

Geen opmerkingen: