maandag 29 december 2008

Zet eens een (kerst)boom op over trends



Dames en heren, het is weer zover, het einde is nabij. Alvast het einde van het jaar. Van heel wat nog meer, misschien. Vroeger was er de kerst in gekerstende tijden en dat was het dan. We zetten een boom op en hurkten er samen bij. Als het wat meeviel, viel er wat sneeuw. Stemming, meer moest dat niet zijn. Tot zover het verleden, waar het Diependaele uit put.
Het doet dit om het heden te begrijpen en naar de toekomst te zien.
Dit tijdgewricht loopt niet langer vol van stille nacht en zo maar moet het hebben van trends. Waar gaat het met ons naar toe?

Een eerste trend was te vatten in het federaal wanbeleid in België. Daar botste de zelfgenoegzaamheid van de ene tegen die van de andere “gemeenschap”. U hebt het allemaal kunnen volgen in het lang en het breed in de diverse media die ons land rijk is. In de archieven van het instituut vonden we daaromtrent de volgende uitwisseling van gedachten tussen twee geleerden uit dit land:
- “Overigens is dat niet Vlaams maar Frans en dus een hardnekkig gallicisme (hou me toch eens tegen) en denk ook eens aan al die anderstaligen die NL leren en dat willen spreken en dan viespeuken ontmoeten die koffie of thee uit een tas drinken.” Uit een handtas, bij voorkeur, zo is gebleken uit onderzoek.
- “Die tas, daar ben ga ik niét mee akkoord, dat is echt Vlaams. Hollandse koppen, daar drinken wij niet uit, die doen wij enkel rollen.” Om maar te zwijgen over krantenkoppen, uiteraard.
We zien hier dus in de tekst dat het sinds 1972 of daaromtrent, toen we de eerste stap in de staatshervorming kenden en in het noorden het Nederlands tot voertaal werd, nog niet echt vooruit is gegaan met die gemeenschapsvorming. Overigens zou het sinds 1980, alweer een stap verder in de staatshervorming, volledig moeten doorgedrongen zijn tot de bevolking dat ze in het noorden voluit mag, ja zelfs moet, gaan voor de eigen taal. En wat gebeurt er? Niets. Geen uitvoeringsdecreet, geen werkgroep, geen comité of commissie of koninklijk commissaris. Inburgeringstrajecten die tot niets leiden: je stopt als regering volop geld in die trajecten, je betaalt de begeleiders, je brengt ganser volkeren de kennis en beheersing van het Nederlands bij en laat ze dan los in een land waar de plaatselijke bevolking die taal dan zelf niet beheerst.

Wie dus nog verlegen is om ontwikkelingswerk te doen, en in het buitenland niet meteen terecht kan, heeft hier nog werk voor de boeg. Hij of zij moet echter niet rekenen op overheidstoelagen.
Of toch, van de Europese Unie?
Daar nijpt echter een schoentje, nu gebleken is dat de virtualiteit helemaal geen virtus heeft, niet deugt, kortom, waardoor ons geld deels in rook is opgegaan. Ook dat was 2008.

Nog andere virtualiteiten gaan aan gebrek aan virtus de e-mist in. Sociale webstekken waren een trend in 2008 om rijk van te worden, althans virtueel (zonder een cent op zak maar wel veel op de virtuele bankrekening). Meest gekend is Facebook. Het blijkt een mooie bron van informatie voor onder meer dieven en de fiscus. Mooi? Mooi meegenomen als je zo weet waar je woont en wanneer je afwezig bent. Nodig eens een dief uit. Mooi meegenomen als je op facebook pronkt met je nieuwe Porsche en tegelijk bij de fiscus een minimum inkomen aangeeft.

Het is met andere woorden niet zomaar geboden om met trends mee te gaan. Je kan dat statistisch aanpakken en vooral verpakken en dan op de markt gooien. Dat is marketing, speculeren op kuddegeest. Ganser volkeren lopen zo mee in het rijtje over de hele wereld. Die lui van de marketing denken dat ze op die manier globaliseren. Let wel, ze zijn gewiekst, ze hebben je liggen voor je er erg in krijgt.

Het is dus geen overbodige daad even een kerstboom op te zetten over trends.

Geen opmerkingen: