maandag 4 juni 2007

Goed bestuur, laat u niet lijmen


Verschillende onderzoeksinstituten in binnen en buitenland volgen de gang van zaken, met name bestuurszaken, in België. Ze zijn verbonden aan hogescholen of autonoom of nog agentschappen van de Oeso, de Wereldbank of het Internationaal Muntfonds. De resultaten zijn niet meteen wwwereldkundig gemaakt maar het Diependaele Instituut, hoewel niet betrokken bij deze operatie "hou België in het bestuursoog", beschikt over de nodige andere kanalen. Samengevat is dit het Belgisch plaatje:
o De gemiddelde politicus in België, vooral in het Noorden, doet meer inspanningen, financieel en fysiek, om op de treurbuis te verschijnen dan goed te besturen. Ondervraging via het internet en van kabinet naar kabinet leert dat de gemiddelde investering 30 uur training is tegen 500 euro per uur. Of de BTW erin begrepen is, laat het antwoord meestal in het midden.
o Goed bestuur, zo meent de doorsnee politicus, is hem of haar ingebakken in de genen.
o Zijn of haar score is dan ook middelmatig tot zwak: de belastingdienst int niet alle belastingen en betaalt veel te laat terug wat hij teveel heeft ingehouden; de staatsveiligheid haalt het niveau van MI 5 in de jaren 1950 en scoort iets beter dan de contraspionagedienst van het Groot Koninkrijk maar vergaat in het niets bij de Mossad, het FBI en de CIA; justitie heeft meer weg van een ontsnappingsroute (hoe raak ik hier uit de cel? Hoe raak ik zonder veel te werken aan het eind van mijn loopbaan? Hoe raak ik zonder witte mars naar huis?) en de begrotingsdienst verschijnt tegenwoordig ook al in het nieuws.
o De gemiddelde politicus meent dat goed bestuur hem niet populairder maakt en beseft niet dat de kloof met de burger juist daar ligt en niet op de treurbuis.

Greep op het bestuur, dat wel, daar is hij of zij twee dagen per week gemiddeld mee bezig. Ook in de oppositie menen de politici dat goed bestuur gelijk staat met wurggreep op het bestuur. Internationaal heet dit de Belgische ziekte. Het volstaat dagelijks een banaan te eten.
Voorts is het goed leven in dit bananenkoninkrijk. Getuige de vele Nederlanders. Hebben ze daar dan geen goed bestuur? Veel te goed. Of: het is ook nooit goed (genoeg).

Geen opmerkingen: